
Een nieuwe studie uit China werpt licht op een tot nu toe onderbelicht aspect van het herstel na COVID-19: de rol van schimmels in de darmflora, oftewel de gut mycobiota. Twee jaar lang volgden onderzoekers patiënten na hun ziekenhuisopname met COVID-19 en ontdekten ze opvallende verbanden tussen veranderingen in deze darmmycobiota en de longgezondheid op de lange termijn.
Hoewel veel mensen herstellen van COVID-19 zonder blijvende klachten, houdt een deel last van post-acute COVID-19 syndromen (PACS), waaronder langdurige ademhalingsproblemen. Tot nu toe werd vooral gekeken naar bacteriën in de darmflora, maar deze studie toont aan dat schimmels in de darm ook een significante rol spelen in het herstelproces.
Wat werd onderzocht?
- 46 COVID-19-patiënten werden vergeleken met een controlegroep van 37 gezonde personen.
- De samenstelling van de darmmycobiota werd gemeten op vier momenten: bij opname, en 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar na ontslag.
- Ook werden longfunctietests en CT-scans afgenomen 2 jaar na herstel.
Belangrijkste bevindingen
- Tijdens de acute fase van COVID-19 was de schimmeldiversiteit in de darmen sterk verminderd, maar dit herstelde zich grotendeels binnen 6 maanden.
- De bekende gist Candida, die sterk verhoogd was tijdens de ziekte, daalde weer tot normale niveaus.
- Na 2 jaar bleken enkele andere schimmelsoorten, zoals Hanseniaspora, Issatchenkia en Saturnispora, nog steeds verhoogd aanwezig.
- Deze schimmels bleken negatief gecorreleerd met de longfunctie, wat suggereert dat zij mogelijk bijdragen aan restklachten.
- Tegelijkertijd bleken gunstige schimmels zoals Pichia en Cladosporium juist meer voor te komen bij patiënten zonder blijvende afwijkingen op longscans.
Waarom is dit belangrijk?
Dit onderzoek toont aan dat het herstel van de darmmycobiota na COVID-19 niet alleen een biomarker kan zijn voor longgezondheid, maar mogelijk ook een aanknopingspunt biedt voor toekomstige behandelingen. Het opent de deur naar nieuwe diagnostische en therapeutische strategieën die gericht zijn op het herstellen van een gezonde darmflora – inclusief de schimmelcomponent.
Wat kunnen we hiermee?
- Monitoring van darmmycobiota kan helpen om risicopatiënten vroegtijdig te identificeren.
- Microbioom-gebaseerde interventies – zoals probiotica gericht op schimmels – zouden mogelijk het herstel van longfunctie kunnen ondersteunen.
- Meer aandacht voor de darm-long-as is essentieel bij de langetermijnzorg voor COVID-19-patiënten.
De volledige oorspronkelijke wetenschappelijke publicatie is te lezen op: https://doi.org/10.1128/spectrum.03007-24